Najnowsze wiadomości

19 kwietnia 2024 23:17

Badanie moczu. Po co je robimy?



Badanie moczu to, obok morfologii, najczęściej wykonywane przez nas badanie. Na podstawie jego wyników możemy zdiagnozować wiele chorób i dolegliwości. Bywa, że przy analizowaniu moczu wykryte zostaną w nim szczawiany wapnia. O czym świadczy taki wynik?

Co to są szczawiany wapnia?

Szczawiany wapnia to niewielkie kryształki stanowiące naturalny składnik moczu. U osoby zdrowej występują w niewielkich ilościach. Gdy ich ilość przekracza założone normy, może dojść do kamicy nerkowej. Szczawiany wapnia w moczu pojawiają się za sprawą pożywienia i przemiany metabolicznej kwasu askorbinowego.  Aby w moczu pojawiły się kryształy szczawianów wapnia, potrzebnych jest kilka czynników. Do najczęstszych czynników powodujących namnażanie kryształków jest dieta bogata w białko i/lub szczawiany (rabarbar, szczaw, buraki, kakao, botwina), spożywanie zbyt dużych ilości soli oraz otyłość. Wszystko to sprawia, że szczawiany słabo się rozpuszczają, wytrąca się z nich osad, który doprowadza do powstawania kamieni nerkowych.

Wysoka zawartość szczawianu wapnia w moczu

Gdy w ramach badania wykryto odbiegający od normy poziom szczawianów wapnia w moczu, pojawia się obawa, że zaczną się one krystalizować i doprowadzą do kamicy nerkowej. Powstałe w ten sposób kamienie zaczynają przemieszczać się w drogach moczowych, co może powodować napady kolki nerkowej. Tej sytuacji nie sposób przeoczyć – pojawia się ostry ból w okolicach lędźwi promieniujący aż do pachwiny, nudności, wymioty, parcie na pęcherz, częste oddawanie moczu w bardzo małych ilościach, czasami też gorączka.

Dieta w kamicy nerkowej

W zapobieganiu atakom kamicy nerkowej pomocna jest dieta. Na początek powinniśmy wypijać co najmniej 2 litry wody dziennie. Regularne nawadnianie organizmu to klucz do zdrowego układu moczowego. Należy też jeść 5-6 posiłków, dieta powinna być lekkostrawna (unikajmy potraw smażonych w głębokim tłuszczu). Najlepiej gotować na parze lub piec w piekarniku, należy unikać tłuszczów i białek zwierzęcych (smalec, boczek, tłuste wędliny, śmietana). Ograniczamy również spożywanie soli oraz glutaminianu sodu. Powinniśmy także wystrzegać się produktów bogatych w szczawiany takich jak kawa rozpuszczalna, kakao, herbata, czekolada, szpinak, szczaw, rabarbar, orzeszki ziemne. Posiłki powinny zawierać dużo błonnika, dieta musi być bogata w produkty pełnoziarniste, surowe warzywa i owoce.

Pozostańmy w kontakcie

Spodobał Ci się udostępniony przez nas artykuł? Skomentuj go, lub udostępnij na swoich social mediach. 

Jeżeli zasnataiwasz się nad podjęciem z nami współpracy - nie zwlekaj! Napisz do naszej redakcji korzystając z formularza kontaktowego. Chętnie odpowiemy na każde pytanie.

Komentarze (0)