Jak biegać, aby nie nabawić się kontuzji?
28 kwi 2016 - Sport
12 lutego 2025 6:01
Odtruwanie organizmu to popularny trend, który wkradł się w regularne działanie osób, pragnących zachować zdrowy tryb życia. Przed nami święta Bożego Narodzenia, obfitujące w tradycyjne potrawy, których nie odpuści sobie nawet największy maniak diety. Za pasem także Sylwester, który ma zwiastować dobre zmiany – zadbanie o wspaniałe samopoczucie i ładnie prezentującą się sylwetkę to mus noworocznej nocy. Dlatego też detoks okaże się najlepszym sprzymierzeńcem – kiedy stosować i co powinno się w nim znaleźć? Podpowiadamy w artykule!
Detoks to nic innego jak oczyszczanie organizmu z toksyn oraz regulacja pracy jelita grubego. Jelito grube codziennie narażone jest na grzeszki przemycone do „diety”. Codzienny jadłospis, w którym królują artykuły wysoko przetworzone, tłuszcze nasycone, cukry, dania pozbawione warzyw i owoców rozregulowują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Samo pozbywanie się toksyn z organizmu porównywane jest do pielęgnacji skóry czy włosów. Dbasz o nie bardzo regularnie – prawda? To samo dotyczy wnętrza Twojego ciała – wymaga systematycznej detoksykacji (przynajmniej raz na trzy miesiące), która skutecznie rozprawi się z nagromadzonymi zanieczyszczeniami.
Kuracja oczyszczająca może polegać jedynie na piciu przez jeden lub kilka dni zdrowych, acz pożywnych soków. Zanim zabierzesz się do ich przygotowywania, ponieważ w rachubę wchodzą tylko te samodzielnie wyciskane, postaw na odpowiedni sprzęt, który ułatwi wykonanie pysznego płynu o zbawiennej mocy. Wyciskarki do soków na WyciskarkiSokow.pl fantastycznie sprawdzą się w domowym zaciszu, przy okazji chętnie wspierając Cię w odtruwaniu organizmu.
Skoro odpowiedni pomocnicy znaleźli się pod ręką, przyszedł czas na zadanie pytania – jakie warzywa i owoce powinny znaleźć się w świeżo wyciskanym soku? Do odtruwania organizmu chętnie przyczynią się pomidory. Są bogatym źródłem likopenu oraz potasu, który z kolei skutecznie przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie. Ogórki, jako przedstawiciele warzyw, głównie składających się z wody, są również fantastycznym źródłem fosforu, wapnia, potasu, siarki i krzemu. Sok z buraków natomiast zadba o naszą wątrobę, nerki i pęcherz moczowy, ponieważ rozpuszcza kamienie, przy okazji wspierając usuwanie mocznika z organizmu.
Bardzo często niedoceniane, aczkolwiek równie popularne – jabłka, które są jednymi z podstawowych owoców, fantastycznie detoksującymi organizm. To bogate źródło pektyn, odpowiedzialnych za przyspieszanie trawienia, które przy okazji nie podrażniają żołądka. Do organizmu dostarczają również silne antyoksydanty m.in. witaminę C i kwercetynę, które świetnie radzą sobie z wolnymi rodnikami.
Na uwagę zasługuje również cytryna. Ta chętnie potowarzyszy codziennej szklance wody, wypitej na czczo. Przez wielu dietetyków uważana za jedną z najlepszych kuracji oczyszczających. Ponadto działa przeciwzapalnie, wspomaga pracę trzustki i wątroby. Popularna szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to odporność zaczyna szwankować.
Materiał zewnętrzny
© Copyright nixpol.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.
Komentarze (0)