Jak wyposażyć firmową kuchnię i jadalnię?

W pracy spędzamy większość dnia, dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem jest możliwość skorzystania z dobrze wyposażonej kuchni i jadalni, gdzie można podgrzać posiłek, napić się dobrej kawy i odpocząć od obowiązków. Jakie urządzenia i udogodnienia powinny się znajdować w takim miejscu?

Urządzenia do podgrzewania posiłków

Najbardziej oczywistym sprzętem, który sprawdzi się w firmowej kuchni, jest mikrofalówka. To urządzenie o niekończącej się liczbie zastosowań, które jest dziecinnie proste w obsłudze i nie wymaga szczególnych środków ostrożności. Mikrofalówka umożliwi podgrzanie potrawy przyniesionej w domu lub kupionej w sklepie. Można w niej nawet odgrzać kawę i przyrządzić całkiem apetyczny deser. Wybierając mikrofalówkę do pracy, warto sięgnąć po urządzenie jak najwyższej jakości, które będzie mogło być eksploatowane dość intensywnie.

Mikrofalówka nie jest jedynym urządzeniem, które warto rozważyć podczas urządzania firmowej stołówki. Kolejnym sprzętem, który świetnie sprawdzi się w takim miejscu jest opiekacz do kanapek. Opiekacz umożliwi przyrządzenie tostów, odgrzanie kanapek, tortilli i tym podobnych posiłków. Można wybrać egzemplarz dostosowany do pieczywa tostowego albo bardziej uniwersalny. Warto sięgnąć po egzemplarz z elastycznymi zawiasami, które pozwalają na opiekanie kanapek i bułek o różnych grubościach. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wyborze idealnego opiekacza do kanapek, koniecznie zajrzyj do poradnika na ten temat. https://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-opiekacz-do-kanapek-jaki-najlepszy-czy-warto/458/

Sprzęty do przyrządzania ciepłych napojów

Gorący posiłek jest ważnym elementem codzienności, ale nie mniej istotną kwestią jest możliwość przygotowywania gorących napojów. Kawę i herbatę można przygotowywać na różne sposoby i przy pomocy różnych urządzeń:

  • Czajnik elektryczny – to niezbędnik w każdej kuchni, a szczególnie w kuchni firmowej. Czajniki elektryczne są najwygodniejszymi urządzeniami, jakimi można posłużyć się w celu przygotowania gorącej kawy lub herbaty. Zagotowana woda może posłużyć również do przygotowania gorącej zupy z proszku, budyniu lub błyskawicznej kaszki instant. Możliwości jest wiele, a do ich zrealizowania niezbędny jest czajnik. Do firmy warto wybrać solidnie wykonane, wielofunkcyjne urządzenie, które dobrze zniesie intensywną eksploatację. https://www.morele.net/agd/kuchnia-i-gotowanie/czajniki-85/
  • Dystrybutor z gorącą wodą – kolejnym rozwiązaniem, które idealnie sprawdza się w firmach jest dystrybutor z wodą zimną i gorącą. W jego wnętrzu kryje się woda źródlana, która może być chłodna lub bardzo mocno zagrzana. Zaletą takiego rozwiązania jest banalnie prosta obsługa oraz fakt, że zapasy wody są na bieżąco uzupełniane przez firmę dostawczą. Dystrybutor tego typu można ustawić nie tylko w kuchni lub pomieszczeniu socjalnym, ale też w poczekalni, a nawet bezpośrednio w biurze.
  • Ekspres do kawy – doskonały wybór do firmowej kuchni lub jadalni. Możliwość napicia się w pracy dobrej kawy jest dla wielu osób kwestią na wagę złota. Do biura warto wybrać ekspres automatyczny o przemysłowym charakterze, który będzie dziecinnie prosty w obsłudze i bez problemu zniesie bardzo intensywną eksploatację.

Odpowiednie warunki do spożywania posiłków

Pomieszczenia socjalne, jadalnia, kuchnia i tym podobne miejsca w firmie muszą być nie tylko wyposażone w odpowiednie urządzenia, ale też w wygodne miejsca do spożywania przygotowanych posiłków i napojów.

W zależności od tego, jak duża jest konkretna firma, warto pomyśleć o wydzieleniu oddzielnego pomieszczenia jadalnego ze stolikami i krzesłami, a może nawet z sofą i strefą relaksu. Takie rozwiązania są powszechnie stosowane w dużych firmach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by mały start-up dał swoim pracownikom komfortową przestrzeń do odpoczynku podczas przerwy. To zaprocentuje lepszą regeneracją sił i większą chęcią do dalszej pracy. Już od dawna wiadomo, że wypoczęty pracownik to wydajny, zmotywowany i lepszy pracownik, dlatego warto zadbać o odpowiednie zaplecze socjalne w każdej firmie.

Zobacz również