Najnowsze wiadomości

15 czerwca 2024 16:57

Jak zacząć przygodę z piwem kraftowym?



Piwa kraftowe stają się coraz bardziej popularne i stopniowo wypierają najbardziej znane światowe marki. Piwa kraftowe, nazywane również piwami rzemieślniczymi lub craftowymi, to piwa, które powstają na podstawie oryginalnej i charakterystycznej receptury. To właśnie stąd czerpią swój niepowtarzalny smak, który przyciągnął wielu piwoszy. Piwa Kraft są wolne od sztucznych dodatków i zawierają tylko tradycyjne, naturalne składniki.

Czym jest piwo kraftowe?

Piwo Kraft to napój wytwarzany w browarze rzemieślniczym. Miejsca te często mają długą tradycję produkcji napojów. Browary te znane są z tradycyjnych metod warzenia piwa. Używają naturalnych składników, a czasem bardzo unikalnych składników. Warzą również piwo w małych ilościach bez komercyjnych koncernów alkoholowych. Dlaczego powinieneś kupić piwo Kraft? Jest to świetna opcja dla tych, którzy są zmęczeni tymi samymi starymi markami i chcą spróbować nowych smaków. W wyborze piwa kraftowego każdy znajdzie coś dla siebie.

Wybierz swój styl piwa

Piwa Kraft występują w ponad 100 różnych odmianach, dlatego warto nie poprzestawać na pierwszej. Nie spodoba nam się ich smak. Przeszukajmy półki w poszukiwaniu smaku, który podbije nasze serca.

Wódka Kraftowa - czy to możliwe? Dowiedz się więcej na https://oalkoholach.pl/a/lluq,wodka-kraftowa-czy-to-mozliwe

Rodzaje piwa Kraft

Istnieją dwa główne rodzaje piwa Kraft. Możemy mieć również do czynienia z napojami dolnej fermentacji (zwanymi również Lagerami). Charakteryzują się one długim cyklem produkcyjnym, leżakowaniem w temperaturze 8-12 stopni oraz orzeźwiającym, czystym smakiem. Są to najbardziej popularne rodzaje piwa kraftowego.

  • Lager - Jasne piwo, które jest warzone z użyciem chmielu, cukru drożdżowego, słodu jęczmiennego lub pszenicznego. Charakteryzuje się goryczką na niskim poziomie.
  • Pilsner - Pilsner to piwo o wyraźnej goryczce. Ma jasnosłomkowy kolor, oraz zbożowy aromat.
  • Koźlak - to mocny Lager, który ma charakterystyczny aromat i słodowy smak. Może być produkowany ze słodu pszenicznego lub jęczmiennego.
  • Porter - Piwo, które jest produkowane głównie z ciemnego słodu i ma silny jęczmienny smak. Posiada nuty palone, o smaku karmelowym, czekoladowym lub orzechowym.
  • Wotbier - to napój pszeniczny, który ma zbożowy posmak. Ma wysoką zawartość drożdży, imbiru i skórki pomarańczowej.
  • Weissbier to jasne lub ciemne piwo musujące produkowane ze słodu pszenicznego i jęczmiennego. Ma silny aromat piernika, goździków i gałki muszkatołowej.
  • Stout to ciemne piwo produkowane ze słodu jęczmiennego. Jest chętnie wybierane przez osoby lubiące gorzkie napoje.

Ale górnej fermentacji to drugi rodzaj piwa kraftowego. Czas ich produkcji jest krótszy niż Lagerów. Piwa te mogą być leżakowane w temperaturze od 16 do 30 stopni. Charakteryzuje je owocowy, bogaty smak i aromat.

Piwo Kraftowe

Piwo kraftowe nie musi być drogie

Dobrej jakości, smaczne piwo wymaga od nas większej zapłaty, podobnie jak dobre jedzenie. Dlatego wybierając piwo Kraft nie powinniśmy oceniać go po cenie, a już na pewno nie porównywać z cenami piw z dużych, regionalnych czy światowych browarów.

Piwa Kraft będą nieco tańsze ze względu na wyższą jakość trunku. Jednak i one są produkowane w mniejszych browarach o ograniczonym zasięgu i w znacznie mniejszych ilościach niż wielcy producenci. Można mieć pewność, że piwa są droższe, ale o wyższej jakości.

Piwo Kraftowe w mniejszych ilościach

Nie kupuj dużych butelek, jeśli nie jesteś pewien, jakie piwo kraftowe lubisz lub chcesz spróbować wielu różnych smaków. Możesz kupić więcej rodzajów i gatunków piwa kraftowego, ale w mniejszych ilościach. To pozwoli Ci spróbować różnych smaków, zanim wybierzesz swój ulubiony.

Nie sugeruj się IBU

IBU to międzynarodowa jednostka oznaczająca goryczkę w piwie. Wielu konsumentów uważa, że jest to znak jakości browaru. Jednak IBU nie zawsze wskazuje na gorycz. Piwa z wysoką oceną mogą nie być gorzkie. Dzieje się tak, ponieważ na ostateczny smak piwa wpływa wiele innych czynników, takich jak słodycz, pełnia, nasycenie i rodzaj goryczki.

Jak podawać piwo Kraft?

Odpowiednie podanie piwa kraftowego jest niezbędne, aby w pełni docenić jego walory. Trunek ten powinien być przechowywany w temperaturze od 5 do 16 stopni. Straci swój naturalny smak, jeśli będzie przechowywany w temperaturze wyższej niż 5 stopni. Do chłodzenia piwa nie powinno się używać kostek lodu. Może to spowodować szybkie wydzielanie się gazu i utratę smaku. Piwo Kraft powinno być podawane w kuflach, które mają zaokrąglone brzegi. Dzięki temu bąbelki wolniej się ulatniają. Do przechylonego pod kątem kufla powoli wlewamy napój, wypełniając go do ok. 2/3 wysokości. Odłóż go na bok i wlej pozostałe piwo. Pamiętaj, aby usunąć ewentualną pianę.

Pozostańmy w kontakcie

Spodobał Ci się udostępniony przez nas artykuł? Skomentuj go, lub udostępnij na swoich social mediach. 

Jeżeli zasnataiwasz się nad podjęciem z nami współpracy - nie zwlekaj! Napisz do naszej redakcji korzystając z formularza kontaktowego. Chętnie odpowiemy na każde pytanie.

Komentarze (0)