Jak biegać, aby nie nabawić się kontuzji?
28 kwi 2016 - Sport
12 lutego 2025 6:10
Każdy bywalec marketów z pewnością zauważył powiększającą się ofertę produktów niezawierających glutenu lub laktozy. Jeszcze kilkanaście lat temu były egzotyczną ciekawostką, a dziś stanowią standardowy asortyment wielu sklepów. Każdy je zauważył, ale nie wszyscy widzą sens w ich kupowaniu. Dla kogo są przeznaczone?
Moda na dietę bezglutenową i bezlaktozową na pewno miała swój wpływ w wypromowaniu wielu produktów, ale nie jest ona jedynym czynnikiem wchodzącym w grę. Celiakia i nietolerancja laktozy dotyczą dużej części społeczeństwa. Czym są i czy można prowadzić zbilansowaną i zdrową dietę bez glutenu i laktozy? Czy osoby w pełni zdrowe mogą na niej skorzystać?
Celiakia to nietolerancja glutenu, czyli białka występującego naturalnie w ziarnach niektórych zbóż. Skutkuje produkowaniem przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi. Osoby chore na tę przypadłość, jak i te chcące ograniczyć spożycie glutenu, powinny unikać produktów zawierających:
Laktoza jest natomiast cukrem występującym w powszechnie spożywanych mlekach. Nabiał krowi, kozi i owczy nie wchodzi w grę, jeśli chcemy jej unikać. Jednak laktozę zawiera też wiele produktów cukierniczych, pieczywa oraz gotowych dań. Nietolerancja laktozy może powodować między innymi:
Nawet osoby zdrowe mogą ograniczyć wzdęcia i gazy, jeśli zdecydują się na zaprzestanie spożywania laktozy.
Posiadanie którejś z wymienionych dolegliwości nie jest już takim problemem, jakim mogło być w przeszłości. Bogate oferty produktów w marketach pozwalają na prowadzenie zbilansowanej i smacznej diety. Do kupienia jest wiele gotowych wypieków, ale również mąka, która wychodzi naprzeciw potrzebom osób z kulinarnym zapałem, chcących piec bez glutenu. Warto pamiętać, że bezglutenowa mąka bardziej przywiera i czasem warto wzbogacić wyrobione z niej ciasto o składnik żelujący, aby miało właściwą konsystencję.
Mleko bez laktozy to podstawa diety wielu osób, jednak jego słodycz często budzi kontrowersje i kojarzy się ze sztucznym dosładzaniem. To jednak błędne przekonanie - większa słodycz wynika z tego, że zawiera ono glukozę i galaktozę, które powstają z rozłożenia laktozy. Tak więc smak i ciemna barwa takiego mleka nie jest niczym niepożądanym, a jedynie efektem niezawierania przezeń laktozy.
Jeśli chcesz lub powinieneś prowadzić dietę bezglutenową lub bezlaktozową, to nigdy wcześniej nie było to tak smaczne i proste. Twoje jedzenie nie musi w niczym ustępować posiłkom innych osób, a ty będziesz mógł cieszyć się dobrym zdrowiem.
Artykuł partnera
© Copyright nixpol.pl | Wszelkie Prawa Zastrzeżone.
Komentarze (0)