Najnowsze wiadomości

20 kwietnia 2024 14:02

Produkty bezglutenowe i bez laktozy - zdrowa alternatywa?



​Każdy bywalec marketów z pewnością zauważył powiększającą się ofertę produktów niezawierających glutenu lub laktozy. Jeszcze kilkanaście lat temu były egzotyczną ciekawostką, a dziś stanowią standardowy asortyment wielu sklepów. Każdy je zauważył, ale nie wszyscy widzą sens w ich kupowaniu. Dla kogo są przeznaczone?

Moda na dietę bezglutenową i bezlaktozową na pewno miała swój wpływ w wypromowaniu wielu produktów, ale nie jest ona jedynym czynnikiem wchodzącym w grę. Celiakia i nietolerancja laktozy dotyczą dużej części społeczeństwa. Czym są i czy można prowadzić zbilansowaną i zdrową dietę bez glutenu i laktozy? Czy osoby w pełni zdrowe mogą na niej skorzystać?

Dlaczego dieta bezglutenowa i na czym polega nietolerancja laktozy?

Celiakia to nietolerancja glutenu, czyli białka występującego naturalnie w ziarnach niektórych zbóż. Skutkuje produkowaniem przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi. Osoby chore na tę przypadłość, jak i te chcące ograniczyć  spożycie glutenu, powinny unikać produktów zawierających:

  • Pszenicę i jej odmiany (np. orkisz, durum)
  • Żyto 
  • Jęczmień 

Laktoza jest natomiast cukrem występującym w powszechnie spożywanych mlekach. Nabiał krowi, kozi i owczy nie wchodzi w grę, jeśli chcemy jej unikać. Jednak laktozę zawiera też wiele produktów cukierniczych, pieczywa oraz gotowych dań. Nietolerancja laktozy może powodować między innymi:

  • biegunki
  • wzdęcia, 
  • bóle brzucha, 
  • przelewanie w jamie brzusznej, 
  • gazy
  • nudności i wymioty

Nawet osoby zdrowe mogą ograniczyć wzdęcia i gazy, jeśli zdecydują się na zaprzestanie spożywania laktozy. 

Jak piec bez glutenu i dlaczego mleko bezlaktozowe jest słodkie?

Posiadanie którejś z wymienionych dolegliwości nie jest już takim problemem, jakim mogło być w przeszłości. Bogate oferty produktów w marketach pozwalają na prowadzenie zbilansowanej i smacznej diety. Do kupienia jest wiele gotowych wypieków, ale również mąka, która wychodzi naprzeciw potrzebom osób z kulinarnym zapałem, chcących piec bez glutenu. Warto pamiętać, że bezglutenowa mąka bardziej przywiera i czasem warto wzbogacić wyrobione z niej ciasto o składnik żelujący, aby miało właściwą konsystencję. 

Mleko bez laktozy to podstawa diety wielu osób, jednak jego słodycz często budzi kontrowersje i kojarzy się ze sztucznym dosładzaniem. To jednak błędne przekonanie - większa słodycz wynika z tego, że zawiera ono glukozę i galaktozę, które powstają z rozłożenia laktozy. Tak więc smak i ciemna barwa takiego mleka nie jest niczym niepożądanym, a jedynie efektem niezawierania przezeń laktozy. 

Jeśli chcesz lub powinieneś prowadzić dietę bezglutenową lub bezlaktozową, to nigdy wcześniej nie było to tak smaczne i proste. Twoje jedzenie nie musi w niczym ustępować posiłkom innych osób, a ty będziesz mógł cieszyć się dobrym zdrowiem.

Artykuł partnera

Pozostańmy w kontakcie

Spodobał Ci się udostępniony przez nas artykuł? Skomentuj go, lub udostępnij na swoich social mediach. 

Jeżeli zasnataiwasz się nad podjęciem z nami współpracy - nie zwlekaj! Napisz do naszej redakcji korzystając z formularza kontaktowego. Chętnie odpowiemy na każde pytanie.

Komentarze (0)