Świeżo wyciskane soki i ich zalety

Nie każdy przepada tak za owocami, jak i warzywami, nie brakuje przy tym również osób napotykających na poważne problemy podczas próby ich pogryzienia lub przeżycia. Nawet te osoby nie muszą z nich jednak rezygnować, ciekawą alternatywą wydają się bowiem w ich przypadku soki świeżo wyciskane.

Są one produktami lekkostrawnymi, nie bez znaczenia wydaje się zaś i to, że można mówić o nich jako o prawdziwej bombie witaminowej. Okazuje się przy tym, że przyswajanie owoców i warzyw w ich płynnej postaci może być dla organizmu nawet cztery razy łatwiejsze niż w klasycznej formie. Zalety soków wyciskanych Poszukując zalet świeżo wyciskanych soków nie można nie wspomnieć o tym, że są one bardzo łatwo przyswajalne. Organizm może wchłonąć nawet 90 procent wszystkich substancji odżywczych, jakie się w nich znajdują, nie bez znaczenia wydaje się zaś i to, że cały proces przyswajania zamyka się w piętnastu minutach.

Nie mniej interesujące wydaje się to, że sok jest szczególnie wygodną formą przyswajania wartościowych składników. Choć dla wielu osób jest to zaskoczenie, organizm przyswaja znacznie więcej niezbędnych mu do życia substancji z soku niż z samych owoców oraz warzyw w ich nieprzetworzonej postaci. Nie można o tym zapominać starając się dostarczać organizmowi codzienną dawkę witamin i minerałów. Soki są też świetnym sposobem na urozmaicenie diety zwłaszcza, jeśli zależy nam na wprowadzeniu do niej tych owoców, warzyw oraz ziół, za którymi nie przepadamy. Taki pomysł sprawdza się zwłaszcza wówczas, gdy zależy nam na zdrowym odżywianiu najmłodszych, dzieci bowiem niechętnie sięgają po niektóre produkty.

Nie bez znaczenia wydaje się i to, że choć soki nie są tożsame z warzywami i owocami w ich naturalnej postaci, tak ich skład, jak i walory smakowe i zapachowe pozostają niezmienione. Współcześnie rośnie odsetek pożywienia przyjmowanego przez nas w postaci wysoko przetworzonej, soki są więc jednym z nielicznych produktów, które łączą nas jeszcze w jakiś sposób z naturą. Co więcej, soki posiadają witaminy i minerały dostępne w ilościach, które trudno uzyskać w inny sposób. Na szczególną uwagę zasługuje w tym kontekście zawartość potasu oraz sodu, o których ogromnym znaczeniu mówi się choćby w kontekście profilaktyki antynowotworowej.

Przegląd zalet soków nie byłby kompletny, gdybyśmy nie wspomnieli o charakterystycznej dla nich zdolności utrzymywania równowagi kwasowo-zasadowej. Okazuje się, że codzienna dieta jest prostą drogą wiodącą ku zakwaszeniu organizmu, do czego przyczynia się między innymi cukier, mięso, nabiał i pieczywo. Naszego położenia nie poprawia też brak ruchu, palenie tytoniu oraz leki. Z zakwaszeniem organizmu można walczyć wykorzystując suplementy diety, soki są jednak naturalnym i znacznie skuteczniejszym rozwiązaniem. Picie soków z owoców i warzyw może być też rozwiązaniem wartościowym wówczas, gdy zależy nam na zwiększeniu w istotny sposób odporności immunologicznej. Tu warto wspomnieć zwłaszcza o sokach z dodatkiem kiełków, ziół oraz traw będących wyjątkowym źródłem nie tylko witamin i minerałów, ale również fitohormonów i enzymów.

Picie takich soków zapewnia ochronę organizmu nie tylko przed grypą i przeziębieniem, ale również przed opryszczką. Rezygnacja z soków nie jest zresztą zalecana również wówczas, gdy zachorowaliśmy, okazuje się bowiem, że soki mogą być wyjątkowo skutecznym sposobem walki z licznymi schorzeniami. Tu warto wspomnieć choćby o ich roli w profilaktyce antynowotworowej, soki z owoców i warzyw przeciwdziałają jednak również przedwczesnemu starzeniu się i szeregowi innych przypadłości. Lekarze, którzy uważają, że zbyt często i zbyt pochopnie sięgamy po leki podkreślają również, że soki mogą pomóc organizmowi w powrocie do stanu wyjściowego już po chorobie. Przyjmuje się, że degradacja komórek jest procesem, który ma miejsce przede wszystkim wówczas, gdy brak im składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli zgodzimy się z tą filozofią, z pewnością dojdziemy do wniosku, że farmaceutyki nie będą w stanie dokonać tak korzystnych zmian, jak właśnie naturalne soki.

Gdy mówimy o tak zwanych chorobach cywilizacyjnych, nie możemy zakwestionować tego, że za wiele z nich odpowiadają produkty wysoko przetworzone, które coraz częściej zastępują zdrową żywność. Jeśli zatem pijemy soki – chronimy zdrowie i walczymy z chorobami. Mówiąc o właściwościach prozdrowotnych soków nie da się zapomnieć i o tym, że mają one właściwości oczyszczające, a tym samym są uznawane za jedną z najskuteczniejszych metod usuwania toksyn z organizmu. Co więcej, są źródłem pektyn oraz błonnika, mogą więc okazać się wybawieniem dla tych osób, które zmagają się z problemami z trawieniem oraz wydalaniem niestrawionych resztek pokarmów. Ten suplement diety jest w szczególny sposób doceniany przez osoby stosujące kuracje odchudzające. Istnieją nawet diety, które bazują przez przynajmniej kilka dni niemal wyłącznie na sokach owocowo-warzywnych.

Picie soków wyciskanych ze świeżych warzyw i owoców może zresztą poprawić nie tylko naszą sylwetkę, ale również wzrok, nasze oczy codziennie narażone są bowiem na szkodliwe działanie pyłu, kurzu oraz przesuszonego powietrza. Bardzo często przez długie godziny wpatrujemy się przecież w ekran komputera, a tym samym szkodzimy oczom coraz bardziej. Soki zapewniają naszemu organizmowi odpowiednią ilość witaminy C i E, witamin z grupy B oraz beta-karotenu, a więc składników dbających o nasze oczy. Sięganie po soki jest też w pełni uzasadnione, jeśli stan naszej skóry wydaje się pozostawiać wiele do życzenia. Soki nawadniają przecież również skórę i sprawiają, że cera jest wolna od zrogowaceń, przestaje być sina i zaczyna odznaczać się dobrym nawilżeniem.

Nie możemy też zapominać o tym, że składniki, które bogate są soki z owoców i warzyw należą do tych, których nie da się przedawkować. Organizm szybko wydala ich nadmiar wraz z moczem, soki możemy więc pić zawsze, gdy tylko mamy na to ochotę.

Dowiedz się więcej o zdrowej diecie na www.centrumwitalnosci.pl

 

Zobacz również