Pierzga pszczela - dlaczego warto ją przyjmować?

Pierzga pszczela stanowi pokarm dla pszczół. Jest niezwykle bogata w wiele cennych składników. Docenia się ją w medycynie naturalnej oraz aromaterapii. Co zawiera ten niezwykły produkt i jakie jest jego zastosowanie? Gdzie można kupić pierzgę pszczelą i jaka jest jej cena?

Czym jest pierzga pszczela?

Pierzga pszczela to produkt cenny nie tylko dla pszczół, ale i ludzi. Jakie składniki wchodzą w skład tej substancji? Jest to miód, ślina oraz pyłek kwiatowy przygotowywane przez pszczoły. Produkt stanowi zbitą masę i jest zbierany z ramek w ulach. Pozyskanie pierzgi pszczelej jest dosyć pracochłonne. Żeby móc uzyskać 1 kg pierzgi, należy wyczyścić od 5 do nawet 30 ramek. Jest to zależne od tego, jak dużo pszczół znajduje się w danym momencie w pasiece. W ulu pierzgą pszczelą żywią się głównie królowa oraz młode owady, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, kiedy brak jest świeżego pyłku kwiatowego. Według badań, osobniki, które żywią się pierzgą pszczelą, żyją dłużej od tych, które żywią się pyłkiem. Może mieć to związek z występującym w niej mleczku pszczelim.

Skład pierzgi pszczelej

Pierzga pszczela znana jest ze swoich wspaniałych właściwości prozdrowotnych. Znajdziemy w niej witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, PP, E, D, H, K i B12. Produkt ten zawiera także liczne enzymy: inwertazę, katalazę, pepsynę, trypsynę, lipazę, laktazę. W pierzdze pszczelej znajdziemy również mnóstwo minerałów - żelazo, fosfor, potas, miedź oraz sód. Pierzga pszczela zawiera tłuszcze w ilości 1–20%. Są to zarówno kwasy tłuszczowe nasycone, jak i nienasycone. Najbardziej wartościowy dla naszego zdrowia jest kwas alfa-linolenowy, z którego w organizmie wytwarzane są kwasy eikozapentaenowy oraz dokozaheksaenowy. Bardzo cenny jest także beta-sitosterol zmniejszający wchłanianie cholesterolu w jelitach.

pierzga pszczela zastosowanie

Właściwości pierzgi pszczelej

Pierzga pszczela wykazuje właściwości odżywcze, antybiotyczne oraz immunostymulujące. Substancję można stosować we wspomaganiu leczenia licznych chorób, takich jak przewlekłe zapalenie wątroby, przewlekłe zapalenie migdałków, schorzenia kardiologiczne czy niedokrwistość z niedoboru żelaza. Pierzga pszczela wykazuje również działanie antynowotworowe. Wynika ono z obecności unikalnych związków takich jak kwas oleanolowy, jego izomer kwas b-ursolowy oraz betulina. Związki te hamują tworzenie się i różnicowanie komórek rakowych oraz proces angiogenezy, który jest szczególnie istotny w rozwoju nowotworów.

Zobacz również: Miody świata

Jak stosować pierzgę pszczelą?

Już jedna łyżka pierzgi pszczelej spożywana dziennie może przynieść wspaniałe rezultaty. Aby spotęgować pozytywne działanie na organizm pierzgi pszczelej, dobrze jest wieczorem wsypać ją do szklanki i zalać wodą, a następnie wypić na czczo kolejnego dnia. Pierzgę pszczelą można spożywać nie tylko w tradycyjny sposób, lecz również stosować ją bezpośrednio na skórę. Warto bowiem pamiętać, że ma ona również niezwykle dobry wpływ na naszą urodę.

Gdzie i za ile można kupić pierzgę pszczelą?

Pierzgę pszczelą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej jest ona dostępna w formie granulek w kolorze brązowym, zamkniętych w szczelnym słoiku. Cena pierzgi pszczelej znacznie przewyższa cenę miodu. Za 200 g należy zapłacić około 60 zł. Z całą pewnością jest to jednak produkt wart swojej ceny, którego działanie z pewnością zostanie docenione. Warto jednak upewnić się wcześniej, że sprzedawca posiada pierzgę ze sprawdzonego źródła. Dobrze jest również zorientować się, jakie są opinie innych klientów.

>> Czytaj również o leczniczych właściwościach aloesu.

 

Zobacz również