Najnowsze wiadomości

28 marca 2024 21:32

Co ma wspólnego flora bakteryjna i spadek odporności organizmu?



Sezon jesienno-zimowy to wzmożony okres zachorowań na choroby górnych i dolnych dróg oddechowych. To także sezon, w którym łatwiej i szybciej łapiemy choroby zakaźne. Powód? Nieprawidłowo dbamy o odporność organizmu.

Zdrowy odporny na choroby organizm to nie tylko efekt wielu szczepionek, ale przede wszystkim odpowiedniego odżywiania. Chociaż może wydać się to nieprawdopodobne, komórki odpowiedzialne za odporność nie znajdują się tam, gdzie najczęściej atakują drobnoustroje – w nosie i gardle. One znajdują się w jelitach! Stąd właśnie dla wzmocnienia odporności organizmu ważna jest przede wszystkim dieta.

Dlaczego nasze babcie nie chorowały tak często jak my? Odpowiedź jest prosta – żyły w zgodzie z naturą. Latem biegały boso po trawie, dużo czasu spędzały na świeżym powietrzu i przede wszystkim jadły to, co akurat było na czasie. Nikt nie słyszał o tym, by surowe ogórki czy pomidory jeść cały rok. Przez cały rok były warzywa, które można było przechowywać w piwnicy – ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, seler, cebula i kapusta. Wiosną jadło się nowalijki, latem sezonowe owoce i warzywa. Jesienią robiło się przetwory na zimę, dżemy i kiszonki, które królowały na stole w okresie jesienno-zimowym – kiszona kapusta, buraki, ogórki – niezastąpione źródło witaminy C. To właśnie ona jest skuteczną bronią w walce z infekcjami. W kuchni naszych babć zawsze wisiały warkocze czosnku, nie brakowało także miodu. To kolejne elementy diety, które znacząco wpływają na stan zdrowia.

Dziś wiemy, że oprócz kiszonek dobrze jest spożywać naturalny kefir, jogurt i maślankę. Te przetwory mleczne zawierają probiotyki – dobre bakterie gromadzące się w jelitach, które znacząco wzmacniają układ odpornościowy i pozwalają w zdrowiu przetrwać sezon chorobowy.

Trzeba też zdawać sobie sprawę z tego, że po chorobie i antybiotykoterapii układ odpornościowy jest znacznie osłabiony, w efekcie czego łatwiej o kolejne infekcje. Ratunkiem dla naszego zdrowia może być Lactoral Immuno – lek wspomagający pracę układu odpornościowego. Zawiera niezbędne witaminy, mikroelementy, oraz szczepy bakterii, które w krótkim czasie uzupełniają i przywracają równowagę w mikroflorze jelit. Lactoral Immuno można podawać dzieciom, które ukończyły trzeci rok życia.

Więcej na ten temat można przeczytać na w www.lactoral.pl

Pozostańmy w kontakcie

Spodobał Ci się udostępniony przez nas artykuł? Skomentuj go, lub udostępnij na swoich social mediach. 

Jeżeli zasnataiwasz się nad podjęciem z nami współpracy - nie zwlekaj! Napisz do naszej redakcji korzystając z formularza kontaktowego. Chętnie odpowiemy na każde pytanie.

Komentarze (0)